4 steg for å handle bitcoin med norsk konto i 2020

Har du planer om å handle bitcoin med norsk konto i 2020? 

Da er denne guiden skreddersydd for dine behov. Jeg tar for meg mange av de viktigste reglene og aspektene ved å handle bitcoin på nettet, og hvilke måter man kan gjøre opp for seg på.

Bestem hvilket selskap du skal handle fra
Det første (og kanskje viktigste) er at du bestemmer hvilket selskap du skal kjøpe bitcoin hos. Som jeg har nevnt tidligere så har du i prinsippet 2 valg:

  • Å kjøpe bitcoin direkte gjennom en norsk handelsplass.
  • Velge utenlandske børser som tilbyr flere betalingsalternativer.
Her vil jeg ta for meg hva som kreves for å kjøpe fra en norsk side, og hvordan man kan spare penger underveis.

La oss ta et eksempel hvor vi handler bitcoin fra den norske siden bitruption. Her er det eneste valget å bruke bankkonto for å overføre.


Steg 1: Opprett kontoen
Det første du må begynne med er å opprettet kontoen din på den børsen eller handelsplassen du ønsker å bruke. For å kunne kjøpe bitcoin eller annen kryptovaluta i Norge er nye brukere nødt til å svare på en del spørsmål hos børsen.

Det gjøres fordi finanstilsynet stiller krav. Disse er ment å motvirke kriminell virksomhet slik som hvitvasking. Utover det kan man også få spørsmål om man er en politisk eksponert person; altså noen som kan bli underlagt press fra fremmede makter eller lignende. 

Selve listen består av rundt 10 spørsmål og tar ikke stort lenger enn et par minutter å svare på. Blant de andre spørsmålene de kan komme til å spørre er ting som:

- Hvor mye man planlegger å kjøpe for.
- Hvor hyppig man planlegger å handle.
- Etc.
Steg 2: Bestem størrelsen og typen
Hvor mye skal du investere? En god regel er at du maks kjøper 10% av det du har råd til å tape.

Når du har bestemt deg for hvilket selskap du skal kjøpe bitcoin fra må du gå inn i nettbanken. Sett over riktig beløp i norske kroner. 

Her trenger du følgende info:
- Beløpet du skal sette over.
- Meldingen til børsen (i dette tilfellet bitruption).
- Kontonummeret.

Meldingen er viktig fordi Bitruption kan identifisere deg som kunde. Altså, at de vet at pengene ble sendt fra deg, og ingen andre. 

Steg 3: Kjøp bitcoin med norske kroner
Steg 3 blir at du faktisk handler bitcoin og bytter de om til norske kroner. Det er ganske enkelt og tar ikke mye tid å gjennomføre.

Pengene som settes over til bitcoinsiden vil som oftest ikke ta stort lenger enn 1 dag. Unntaket er hvis de settes over på en helligdag eller i løpet av helgen. Da kan det fort ta en god del mer tid.

Steg 4: Ta ut BTC (eller lagre de samme sted)
Nå har du endelig fått bitcoin på kontoen din, så hva gjør du videre? Her finnes det 2 valg

Du kan enten lagre de samme sted som de ble kjøpt, eller så kan du starte din egen private lommebok. Å sette opp det siste er litt vanskeligere, men gir deg til gjengjeld bedre sikkerhet. I det store og hele vil jeg alltid anbefale at du lagrer det på din egen konto.

Unntaket blir hvis du kjøper for mindre beløp. Har du kun bitcoin for noen få tusenlapper er det ikke sikkert det er verdt å gå gjennom alt maset med egen konto.

Et par andre ting som bør nevnes
Det er veldig lett å kjøpe bitcoin i Norge, men det er begrenset hva du kan betale med. Per 2020 er det kun mulig å handle ved hjelp av vanlig bankkonto (når det skjer innenlands i Norge). 

Ellers er det mulig å bruke VISA, Mastercard mm, men da er du nødt til å bruke en utenlandsk side.



2020 kan være året der ting virkelig tar av
Jeg har tidligere skrevet en artikkel om alle hvalene som hamstrer bitcoin i påvente av at prisene skal eksplodere. Jeg ser ingen grunn til at de tar feil (enn så lenge). Mye avhenger såklart av hvordan det generelle markedet utvikler seg. 

Flere hevder at bitcoin nå har blitt "pegget" til de generelle aksjekursene, noe som skaper litt problemer. 

For hvis "equities" markedet synker så vil det også drasse med seg bitcoin ned i sølen. Og det legger lokk på prisveksten som ellers ville funnet sted i 2020 etter at block-reward ratioen ble halvert.

Å spå den generelle prisutviklingen er nesten umulig, men det er mye som tyder på at 2020 vil bli et gyllent år for bitcoin generelt. 

Kommentarer

Populære innlegg