Hvor og hvordan lønner det seg å kjøpe bitcoin?

Å investere i BTC krever tålmodighet. Slik unngår du de verste prissvingningene.

Det å kjøpe seg inn i bitcoin kan fremstå som en kunst for mange. Man må time det til riktig tid, velge en kryptobørs som er trygg og samtidig finne ut hvordan man kjøper seg inn.

Her går jeg gjennom en del ting relater til kjøp av bitcoin og hva alle norske investorer burde vite om.

Bitcoin har som kjent steget voldsomt i verdi siden valutaen ble unnfanget omkring 2010. Mange investorer har tjent millioner av kroner i håp om å tjene penger på rask spekulasjon.

I teorien burde den fortsette å stige til nye høyder, men de såkalte ekspertene er veldig uenige om hva veien fremover vil bringe.

Hvor og hvordan bør man kjøpe?
Det første spørsmålet jeg vil svare på er hvor det lønner seg å kjøpe bitcoin. Jeg mener selv at det er aller tryggest og best å bruke en norsk børs. Siden i fjor har det sprunget opp flere nye alternativer, slik som MiraiEx, Kaupang Krypto, Bitruption og Nordic Block Exchange.

Et par av disse, inkludert Kaupang og Bitruption er mer å regne som vekslingstjenester. Det betyr at man kjøper bitcoin direkte fra selve selskapene uten å handle med en annen motpart (slik børser fungerer).

Alternativet er å kjøpe bitcoin i utlandet, hvor det også finnes veldig mange ulike alternativer. Hvis du vil lese mer om hvordan du kjøper btc utenlands anbefaler jeg deg å gjøre et raskt Google Søk. Det finnes en rekker artikler hvor de skriver litt om ulike kryptobørser og måter en kan betale for bitcoin.

Slik burde du gå frem
Viktigst av alt: Det lønner seg virkelig ikke å kjøpe bitcoin med VISA eller andre kredittkort. Som kjøper må man betale kjempestore gebyrer som fort kan tippe 7-8% per transaksjon, om ikke mer. 

I Norge finnes det heller ingen sider hvor det er mulig å handle med VISA, Mastercard eller kortbetaling generelt. Grunnen til dette er enkel: Ingen betalingsformidlere er villige til å gi kryptobørsene tilgang.

Risikoen er den at eieren av VISA kortet skal kreve noe som kalles for en chargeback. Det betyr enkelt at korteieren vil kreve at pengene refunderes, enten fordi de har mistet kortet, blitt svindlet eller lignende.

VISA, Mastercard og andre kortselskap vil nesten alltid bestemme sakene i korteiers favør. Tilbake sitter kryptbørsen uten noen bitcoin igjen, og med store tap på bunnlinjen.

Som kompensasjon har noen få børser valgt å åpne opp for slike kjøp, men det krever at man verifiserer seg. Samtidig er det en kjempelav grense for hvor mye man kan kjøpe.

Hos Coinbase er det for eksempel ikke mulig å kjøpe bitcoin for mer enn rundt 4.000 kroner i uka. Det er ment å redusere børsen sin risiko for tap.

Så svaret på hvordan man burde kjøpe er at det ikke bør skje med kort. Velg heller å sette inn penger med egen bankkonto. Det er faktisk mulig å handle samme dagen hvis man har konto i visse banker, slik som Sbanken. Hos miraiex behandler de ofte innskuddene innen 1-2 timer hvis det er hurtigbetaling man betaler med.

Når er det riktig å gjennomføre en handel?
Dette er det aller vanskeligste å bestemme. Prisnivået hopper opp og ned som en jojo, og det er ekstremt vanskelig å time kjøpet riktig. Likevel finnes det noen pekepinner du burde følge.
kjøpe bitcoin
Den beste løsningen er å kjøpe seg inn når prisen faller drastisk.


For det første har bitcoin en tendens til å kræsje i pris, noe som for eksempel skjedde i mars 2020, hvor den falt over 20% på noen få minutter, og fortsatte ferden nedover.

Svaret på når man bør kjøpe seg inn er derfor: Let etter ekstreme prisfall og ha penger stående klare på konto til å kjøpe. Bitcoinprisen har falt brutalt gjentatte ganger de siste årene, og den vil utvilsomt gjøre det igjen.

Problemet blir å ha tilstrekkelig med likviditet tilgjengjelig så man får kjøpt seg inn når det skjer. Prisrasene på bitcoin har en tendens til å være kortvarige. Etter at prisene kollapset i mars tok det kun én måned før den hadde hentet seg inn til omtrent det samme nivået som før priskræsjet.

Tenk alltid langsiktig
Den kortsiktige uforutsigbarheten er en faktor som alltid må inkluderes. Hvorvidt prisen per bitcoin vil stige eller ikke er umulig å spå. Av den grunn må en investor ta en avgjørelse basert på langsiktighet.

Kort oppsummert: Ta en avgjørelse omkring hvorvidt du tror prisene vil stige, eller ikke. Hvis du lander på førstnevnte bør du holde på bitcoinene du har kjøpt over lang tid.

Sett deg en tidshorisont for når du ønsker å selge, og unngå å la deg påvirke av kortsiktige prissvingninger. På den måten blir du insulert fra markedet, og unngår å selge i panikk.
ITavisen har skrevet en nyttig artikkel om temaet som du finner her: itavisen.no/kjøpe-bitcoin-norge.

Å investere i kryptovaluta er noe som krever mye tålmodighet og langsiktig tenkning.


Her ser du en relevant video som forklarer det på en fin måte.

Husk på følgende før du kjøper
Husk også på risikoen for å tape investeringen hvis du mister tilgangen til kontoen din (når bitcoins lagres på egen konto). Ellers kan du risikere at kryptobørsen taper midlene hvis de hackes eller lignende.

Det aller tryggeste vil være å oppbevare de trygt på egenhånd, med en nøkkel og autorisasjonskode som kun du kjenner til. Det er verdt å være litt ekstra paranoid når det kommer til disse tingene. 

Kommentarer

Populære innlegg